De Douro, rivier van goud

Vanaf €2745 pp.
Cruise - 8 dagen - Portugal
Afreisdatum: 06/10/2024

Buitengewone mooie vaart door de wijngaarden van de portwijn en ontdekking van Salamanca en Porto.

De oevers van de Douro, gekenmerkt door ruige, steile hellingen, getuigen van eeuwenlange menselijke inspanningen om deze uitdagende landschappen om te vormen tot vruchtbare terrassen voor de teelt van fijne wijnen en porto. Terwijl de cruise langzaam vaart openbaart zich een adembenemend panorama. Ontspannend in een comfortabele ligstoel op het zonnedek, of ondergedompeld in het kleine verwarmde zwembad, is het uitzicht op de vele wijngaarden adembenemend mooi!

 

Inbegrepen in deze reis

Verblijf op het 5* Queen Isabel cruise schip
Vluchten heen en terug Brussel-Porto incl. taksen en BTW
Nederlandstalige begeleiding van Brussel tot Brussel
Alle transfers
Verblijf 7 nachten op basis van vol pension
Alle dranken tijdens maaltijden inbegrepen
Alle in het programma vermelde uitstappen/excursies
Vanaf 20 personen begeleider vanuit België
Professionele Nederlandstalige gids ter plaatse

Onze reisexpert

Benny Vandamme
Manager
Interesse? Contacteer ons

Programma

DAG 1 – BRUSSEL - PORTO

Wij varen mee en zorgen voor de Nederlandstalige begeleiding. "Zondag 6 oktober verwelkom ik onze groep, in Zaventem om samen de vlucht te nemen van ca. 2u30. Bij aankomst in de haven van Porto, Vila Nova de Gaia, wacht je een warm onthaal door de Portugese crew op het luxueuze riviercruiseschip ‘M/S Queen Isabel’ van ‘Rivages du Monde’. Je wordt verwelkomd met een cocktail, het startschot van een schitterende reis door het gouden landschap van de Dourovallei.”

DAG 2 – REGUA - CASA DE MATEUS - PINHAO

De volgende ochtend begint de cruise echt. Genieten aan boord in de lounge of op het zonnedek terwijl de mooiste landschappen aan je voorbijglijden. Kleine dorpjes liggen middenin de olijf- en wijngaarden. In Regua, een stad die cruciaal was voor de wijnhandel sinds de 13e eeuw, bezoeken we het moderne museum van de Douro. Dit bevindt zich in een oud magazijn en de locals willen dit erfgoed beschermen en leren de toeristen over de subtiele kunst van wijnmaken. Hun schitterende wijngebieden langs de bovenloop van de Douro zijn opgenomen als Unesco-werelderfgoed. Daarna gaat de reis verder naar Casa de Mateus, een barok landhuis uit de 18e eeuw, bekend om zijn elegante architectuur en prachtige tuinen. Hier krijgen we een rondleiding in dit elegante landhuis. De tuinen, met lanen vol bloemen, exotische planten en een tunnel van cipressen, vormt het een subliem voorbeeld van landschapskunst. De vijver, waarin het prachtige gebouw wordt weerspiegeld, vormt op dat vlak de kers op de taart. Dit wijnhuis staat bekend omwille van de ronde, platte flessen met een licht mousserende roséwijn, die bijzonder aangenaam is als aperitief. De dag eindigt met een diner in Quinta da Avessada, gelegen op 600 meter hoogte en biedt een uitzonderlijk uitzicht op de Douro. Dit familiale wijndomein produceert al meer dan 160 jaar de vermaarde moscatelwijn. Na een muzikaal aperitiefje ontdek je met de eigenaar het domein.”

DAG 3 – BARCA D'ALVA - CASTELO RODRIGO

In de voormiddag varen we door de diepe en steile valleien van de Douro tot aan de Spaanse grens. De rivier werd verbreed door verschillende dammen, die het stroomgebied regelen en een groot deel van de elektriciteit in Portugal produceren. In de namiddag maken we een excursie naar Castelo Rodrigo. Op de top van een heuvel steekt dit middeleeuws dorpje uit boven het plateau dat zich uitstrekt naar Spanje ten oosten en tot aan de Dourovallei ten noorden. De heuvel biedt uitzicht op een cirkelvormig panorama van de met olijf-, eiken- en amandelbomen beplante hoogvlakte. Er zijn nog maar een dertigtal inwoners en we krijgen de kans om hun dorp te ontdekken en om hun souveniers met lokale kwaliteitsproducten en ambachtelijke creaties op basis van kurk te kopen.

DAG 4 – BARCA D'ALVA - SALAMANCA - POCINHO

Het hoogtepunt is de dagexcursie naar Salamanca, geklasseerd als Unescowerelderfgoed voor de pracht en praal van de oude stad. We wandelen naar de Plaza Mayor, één van de mooiste, monumentale pleinen van Spanje, en bezoeken de universiteit. Vervolgens bezoek aan de nieuwe kathedraal, gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw, waar je een prachtige mix van gotiek,renaissance en barok aantreft. Salamanca is de thuishaven van één van de oudste Europese universiteiten en een boegbeeld van Castiliaans Spanje. Het is één van de grootste artistieke en historische plaatsen in Spanje. De stad, majestueus met torens en klokkentorens, paleizen en kerken, werd gebouwd op drie heuvels die zich uitstrekken langs de rivier de Tormes. Alle stijlen komen in Salamanca samen in een weelderige en duizelingwekkende grandeur. Al wandelend zien we een paleis bekroond met stenen guirlandes, een huis bedekt met honderden sint-jakobsschelpen, een gevel gebeiteld als kantwerk, een Moorse en mysterieuze patio, een oosterse koepel met een dak van stenen schubben, grillige en grijnzende onderwerpen hangend aan de kapitelen van een klooster. Dit is een topdag!”

DAG 5 – POCINHO - LAMEGO - RÉGUA

In de voormiddag varen we verder door de prachtige Dourovallei, langs unieke landschappen met wijngaarden. We gaan een quinta (wijndomein) bezoeken en proeven enkele lokale toppers in een sublieme omgeving. Vervolgens rijden we met de autocar naar Lamego, één van de meest fascinerende plaatsen uit de geschiedenis van Portugal. Door uitbreidingen en verbouwingen van de kathedraal ontstond een majestueus gebouw met een schitterende renaissancekloostergang. Daarna bezoek aan het museum van Lamego, in een voormalig bisschoppelijk paleis uit de 18e eeuw. Hier ontdekken we een collectie beeldhouwwerken, schilderijen en wandtapijten van onschatbare waarde. Maar de stad is ook een belangrijk bedevaartsoord naar het monumentale barokke heiligdom van Nossa Senhora dos Remédios. We nemen de spectaculaire barokke tweedelige trap die de heuvel beklimt naar het heiligdom. Na een inspannende klim van 686 treden krijg je een prachtig perspectief vanuit de 9 terrassen die versierd zijn met beeldhouwwerken, fonteinen en prachtige azulejoschilderijen.

DAG 6 – RÉGUA - PORTO

Eens terug in Porto, gelegen aan de monding van de Douro, gaan we naar het historische centrum van Porto, Unescowerelderfgoed, dat zich uitspreid over een aantal heuvels met uitzicht over de rivier. Met haar prachtige bruggen, monumenten, azulejos, bloemrijke balkons en winkelstraten is de stad een lust voor het oog! In het hart van het historische centrum bezoek je de kathedraal ‘Sé’, waarvan het plein een prachtig uitzicht biedt op de rivier en de daken van de stad. Niet ver daarvandaan ontdekken we in het stationsgebouw meer dan 20.000 tegeltjes die de geschiedenis van Portugal uit de doeken doen. Vervolgens bezoek aan het Beurspaleis, waar de Moorse Salon de meest indrukwekkende is, geïnspireerd op het Alhambra. De stadstour eindigt uiteraard met een wijnproeverij in één van de kelders van Vila Nova de Gaia. Langs de kade zien we nog de beroemde rabelos, de houten boten, liggen die vroeger vaten wijn vervoerden vanaf de wijngaarden 100 km stroomopwaarts, waarbij de golven van de Douro werden vermeden dankzij een behendig gebruik van de grote achtersteven. Alle wijnhuizen van de Douro zijn hier gegroepeerd en bieden een rondleiding aan. Nadien terug naar het schip. Zie: www.cavesvinhodoporto.com

DAG 7 – PORTO - BRAGA - GUIMARAES

In de voormiddag trekken we per autocar naar Braga om het uitzonderlijke patrimonium te ontdekken van deze stad. Kennismaking met het Santuário do Bom Jesus do Monte. De grote trap die naar de top leidt, telt 17 terrassen, elk versierd met symbolische fonteinen, allegorische standbeelden en barokdecoraties. In de namiddag trekken we naar Guimarães voor een wandeling in dit middeleeuwse centrum en brengen we een bezoek aan het paleis van de hertogen van Braganza, waarvan de architectuur doet denken aan de kastelen uit de Franse Bourgogne. Eens terug op het schip is er een sfeervolle Farewell diner met alle crewleden. Dag nadien terugvlucht.

DAG 8 – PORTO - BRUSSEL

Na het ontbijt, ontscheping en transfer naar de luchthaven.

Lijnvlucht naar Brussel.

 

Troeven van deze riviercruise Douro

  • De ontdekking van Porto, Braga en van Salamanca.
  • Wijndegustaties, een avond met fado, een folklore spektakel en een avondmaal met muziek in een quinta.
  • Wij zorgen voor Nederlandstalige begeleiding en alle excursies zijn inbegrepen inclusief enkele voordrachten door een Portugalspecialist.

M/S QUEEN ISABEL 5*

Dit is werkelijk een drijvend luxehotel, zelfs één van de mooiste schepen op de Douro!

De 118 gasten genieten van comfort, veel ruimte, elegantie en het plezier van een schitterende vaart doorheen de Douro vallei en de Portugese levenskunst.

Op het zonnedek, uitgerust met ligstoelen, is zelfs een zwembad met tegenstroom. Vooraan op het schip biedt de panoramische bar comfortabele zetels om te ontspannen tijdens het varen. De lokale chefs zorgen voor fijne gastronomie aan mooi gedekte tafels en alle dranken zijn inbegrepen tijdens de maaltijden. De verschillende wijnen die bij de lunch en het diner worden geserveerd komen uit de Douro-streek.

Keuze in buitenkajuiten met raam, schuifraam en/of privébalkon. Goed uitgeruste doucheruimte met beautyproducten van het bekende merk L’Occitane. Relaxen kan in de panoramische loungebar waar ook de presentaties doorgaan. Er is een fitnessruimte en massagesalon.

Porto, de parel van Portugal

Het São Bento treinstation, een architectonisch meesterwerk, herbergt muren bedekt met azulejos, de beroemde blauwe tegels, die verhalen vertellen van Portugals roemrijke verleden. Een symfonie van blauw die we ook terugzien op de gevels van de kerken. Om verder te gaan naar de kades van de Douro, is de rua das Flores bijzonder aangenaam om door te lopen, vooral omdat het mooie traditionele winkels en verschillende barokke huizen met geblazonneerde gevels samenbrengt. In de wijk Ribeira, kloppend hart van Porto, komt de stad tot leven. Hier, te midden van gezellige terrassen van cafés en restaurants, leiden vaak labyrintische steegjes je naar verborgen pleintjes, majestueuze barokke kerken, en kloosters. Deze straatjes, bezaaid met azulejos en sierlijke smeedijzeren balkons, leiden uiteindelijk naar de imposante kathedraal. Vanaf hier opent zich een panoramisch uitzicht over de rivier, de kades, en de karakteristieke rode daken. Een wandeling over de iconische Dom Luis I-brug brengt je naar Vila Nova de Gaia gelegen aan de overkant van de Douro.Porto is een stad die niet alleen gezien,maar beleefd moet worden. Een plek waar elke hoek een verhaal vertelt en elke straat je uitnodigt voor een nieuw avontuur!

Kajuiten dekkenPrijs per persoon dubbele kajuitPrijs per persoon single kajuit
Comfort kajuit venster achteraan hoofddek€ 2745€ 4392
Comfort kajuit venster achteraan hoofddek 1€ 3045/
Comfort kajuit venster hoofddek 2€ 3045€ 4872
Comfort kajuit venster hoofddek 3€ 3045/
De luxekajuit schuifraam bovendek 1 t/m dek 3€ 3505€ 5608
De luxe balkonkajuit panoramadek 1 t/m dek 3€ 3810€ 6096
Deze reizen zijn slechts een kleine greep uit ons aanbod! Op zoek naar een reis die bij jou past?