Rondreis Zuid-Afrika: Trots van de Tafelberg

Zuid-Afrika
vanaf € 5090 p.p.
Begeleide rondreis
groepsreis
Rondreis
20
Meerdere afreisdatums
Kenmerken

Deze 20-daagse rondreis biedt een grondige kennismaking met de Regenboognatie. Naast een bezoek aan het wereldberoemde Kruger NP verblijven we ook in enkele privé wildparken, waar de kans op het van dichtbij waarnemen van de ‘Big Five’ groot is. Onze route voert ons ook langs de spectaculaire Drakensbergen en de altijd groene Tuinroute. Verder maken we kennis met de gerenommeerde wijngebieden rond Stellenbosch en ronden we af in het kosmopolitische Kaapstad. 

10 AFWISSELENDE NATUURGEBIEDEN
 • Waterbergplateau
 • Laagland-bush
 • Drakensbergenmassief
 • Subtropisch Swaziland
 • Groene Tuinroute
 • Tropisch regenwoud Tsitsikamma
 • Kleine Karoo-halfwoestijn
 • Mediterrane wijnlanden
 • Kaaps schiereiland
5 DAGEN EXCLUSIEVE SAFARI’S PER 4X4
 • Privaat wildreservaat Waterbergplateau
 • Unieke bush-ervaring privaat wildreservaat Karongwe
 • Dagsafari Kruger NP per 4x4
SELECTIEVE ACCOMMODATIES
 • Small is beautiful
 • Private vijfsterren game reserves
 • 7 exclusieve lodges & boetiekhotels
 • Meestal 2 overnachtingen
HISTORISCH ERFGOED
 • Oudtshoorn & Cango grotten
 • Slagvelden van de Anglo-Boer oorlogen
Programma

Dag 1: BRUSSEL - JOHANNESBURG
Vertrek vanuit Brussel naar Johannesburg.
Dag 2-3 : JOHANNESBURG - ENTABENI SC
Aankomst in Johannesburg, de toegangspoort tot de prachtige natuurgebieden van de provincie Gauteng. We vertrekken naar het Waterberg-plateau, een 150 km lang gebied tussen de Thabazimibi en de Palala-rivier. De gevarieerde landschappen en de grote verscheidenheid aan wild maken het Waterberg-plateau tot één van de interessantste natuurgebieden van Zuid-Afrika. Na de lunch rijden we verder naar de elegante ENTABENI HANGLIP MOUNTAIN LODGE, onze eindbestemming en dé uitgelezen plek voor een eerste kennismaking met het fascinerende Afrikaanse wildleven. Dit 22 000 ha grote private natuurpark is volledig malariavrij. Zowel de namiddagsafari tijdens de eerste dag als de ochtend- en namiddagsafari op de tweede dag van ons verblijf, ondernemen we in open 4x4-terreinwagens, op zoek naar de Big Five. Ontbijt, lunch en diner in de lodge. (1O,2L,2D)
Dag 4-5 : ENTABENI SC - KARONGWE GR
Na het ontbijt rijden we langs de Magoebaskloof, één van de mooiste ravijnen van Zuid-Afrika, naar Tzaneen. Kenmerkend voor deze streek zijn de subtropische plantengroei, de vele watervallen en adembenemende vergezichten. Na onze lunch zetten we koers naar het Karongwe Game Reserve. Dit 9000 ha groot privaat reservaat met een ongeschonden bush-vegetatie, typisch voor het laagland, is rijk aan wild en biedt goede mogelijkheden om luipaarden te observeren. Tijdens ons tweedaags verblijf logeren we in de robuuste en comfortabele bungalows van de KARONGWE RIVER LODGE, die volledig uit hout zijn opgetrokken. We maken op beide dagen safari’s met open terreinwagens, op zoek naar o.a. leeuwen, olifanten, nijlpaarden, kudu’s enz. Liefhebbers trekken de wandelschoenen aan voor een begeleide natuurwandeling in de bush. Ontbijt, lunch en diner in de lodge. (2O,2L,2D)
Dag 6 : KARONGWE GR - NELSPRUIT
Na het ontbijt verkennen we een deel van de Mpumalanga Panoramaroute. Deze spectaculaire route brengt ons door de uitlopers van de noordelijke Drakensbergen naar de diepe ravijnen van de Blyde River Canyon. We stoppen bij de beroemde Bourke’s Luck Potholes, een reeks diepe, cilindrische spoelgaten die door de Blyde- en de Treurrivier in de rotsen werden uitgesleten. Andere bekende uitkijkpunten op deze mooie route zijn o.a. God’s Window en de Drie Rondavels. De streek is ook bekend om enkele mooie watervallen. We lunchen onderweg en rijden verder naar Nelspruit, waar we twee nachten verblijven in de mooie chalets van de stijlvolle LIKWETI LODGE & SANCTUARY. Diner in de lodge. (O,L,D)
Dag 7 : NELSPRUIT: KRUGER NP
Vandaag start de dag zeer vroeg en wordt er een ontbijtbox voorzien. We vertrekken naar het Kruger Nationaal Park, het grootste en oudste wildpark van Zuid-Afrika. In dit bekende en immens grote wildreservaat (ca. 20000 km²) maak je kennis met de enorm diverse fauna en flora van het Zuid-Afrikaanse laagland. Hier leven niet alleen de Big Five, maar ook giraffen, zebra’s, impala’s, nijlpaarden enz. Wie goed kijkt, vindt misschien ook de ‘Little Five’: luipaardschildpad, olifantspitsmuis, buffelwever, neushoornkever en mierenleeuw. Bij de toegangspoort stappen we over in open terreinwagens. We doorkruisen het zuidelijk deel van het Kruger NP. ‘s Middags genieten we van een heerlijke picknicklunch. In de late namiddag rijden we het park uit en keren we terug naar onze lodge in Nelspruit voor diner en overnachting. (ontbijtbox, picknicklunch,D)
Dag 8 : NELSPRUIT - MKUZE
Na het ontbijt vertrekken we naar het volledig door Zuid-Afrika en Mozambique ingesloten Swaziland. We doorkruisen dit kleine, traditionele koninkrijkje van noord naar zuid. De weg voert ons door groene valleien, langs fruit- en suikerrietplantages en rurale dorpjes waar we een glimp van het dagelijkse leven opvangen. We lunchen onderweg en rijden dan terug Zuid-Afrika binnen. We begeven ons op het grondgebied van de trotse Zoeloes. In Mkuze logeren we in de charmante GHOST MOUNTAIN INN, gelegen aan de voet van de benevelde Ghost Mountain. In deze lodge genieten we van het diner en een verkwikkende overnachting. (O,L,D)
Dag 9 : MKUZE - DRAKENSBERGEN
Na het ontbijt zijn ‘The Battlefields’ onze eerste stop. Dit gebied, ten oosten van de N11 tussen Volksrust en Ladysmith, speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Hier werden hevige veldslagen uitgevochten tussen de Zoeloes en de Voortrekkers, Zoeloes en Britten en Boeren en Britten. Eén van de bekendste is de Slag bij de Bloedrivier, waarin 464 Voortrekkers, bijgestaan door 200 knechten, een leger van 10 000 Zoeloes versloeg. Afhankelijk van het weer en de conditie van de weg bezoeken we het Bloedriviermonument, een indrukwekkend ‘laager’ met 64 bronzen ossenwagens. Vervolgens bezoeken we het Talana-museum, niet ver van het stadje Dundee. Dit museum op het grondgebied van de Slag van Talana, biedt een goed overzicht van de vele veldslagen die in de omgeving werden uitgevochten. Na de lunch genieten we van steeds wisselende vergezichten op weg naar de Drakensbergen. De ‘Muur van Speren’, zoals de Zoeloes dit massief noemen, biedt net zo’n woeste aanblik als zijn naam doet vermoeden. We logeren in de mooie MONTUSI MOUNTAIN LODGE, in het hart van het noordelijk Drakensbergenmassief en met zicht op het Amfitheater, een indrukwekkende rotsformatie. Diner en overnachting. (O,L,D)
Dag 10 : DRAKENSBERGEN
Na het ontbijt worden we in het Royal Natal Nationaal Park verwacht. Dit park wordt door velen als het mooiste gebied van de Drakensbergen beschouwd. Die reputatie heeft het vooral te danken aan het Amfitheater, een gigantische halvemaanvormige rotswand, geflankeerd door twee bergtoppen die tot boven 3000 m reiken. Een prachtige natuurwandeling, met steeds wisselende zichten op het indrukwekkende Amfitheater, zorgt voor beklijvende momenten. In dit wondermooie decor nuttigen we ‘s middags een heerlijke picknicklunch. Voor we terugkeren naar de lodge, brengen we ook nog een bezoekje aan de kinderen van Sprinkle, een opvanghuis voor aidswezen. Diner en overnachting in de lodge. (O,picknicklunch,D)
Dag 11 : DRAKENSBERGEN - JOHANNESBURG - PORT ELIZABETH
Na een uitgebreid ontbijt, werpen we nog een laatste blik op de majestueuze Drakensbergen en vertrekken we richting Johannesburg. Deze rit voert ons door de eindeloze velden van de Vrijstaat, die bekend staat als de graanschuur van Zuid-Afrika. We lunchen onderweg. In de late namiddag komen we aan in de luchthaven van Johannesburg voor een vlucht naar Port Elizabeth, waar we verblijven in THE BEACH HOTEL. Hier wacht ons nog een snackdiner. (O,L,snackdiner)
Dag 12 : PORT ELIZABETH - KNYSNA
Na het ontbijt leggen we een eerste stukje van de beroemde Tuinroute af. Deze schilderachtige route loopt door een afwisselend landschap van rotskusten, zandstranden, lagunes en baaien en dankt haar naam aan de weelderige vegetatie. We bewonderen de diepe Stormsriviercanyon van op de Paul Sauerbrug. In het Tsitsikamma Nationaal Park, een 80 km lang park met een ruige kustlijn en een dichte, altijd groene vegetatie die uit inheems bos, fynbos en varens bestaat, maken we een wandeling naar de spectaculaire hangbrug die de monding van de Stormsrivier overspant. De Bloukransbrug, die een 216 m hoge kloof overbrugt is het decor van de hoogste commerciële bungeejump ter wereld. We dineren en overnachten in het schitterend gelegen BELVIDERE MANOR HOTEL. Groep ZA11 en ZA12 verblijven in BRENTON HAVEN HOTEL.(O,L,D)
Dag 13 : KNYSNA
Vandaag verkennen we de Knysna Lagune: deze lagune is eigenlijk een estuarium waarin het zoete water, afkomstig van enkele rivieren uit de omliggende bergen, vermengd wordt met het zoute oceaanwater dat door de getijden door de nauwe doorgang tussen de Knysna Heads wordt gestuwd. Na het ontbijt brengt de ferry ons over de Knysna Lagune naar het wonderlijke Featherbed Nature Reserve dat zich op één van de Knysna Heads bevindt. De afdaling biedt ons een fenomenaal uitzicht op de beroemde Knysna Lagune en de Knysna Heads. Dit gebied vormt de natuurlijke habitat van de blauwe duiker - een kleine antilopensoort - de Knysna-loerie en andere vogelsoorten. We sluiten deze geweldige eco-ervaring af met een strandwandeling. Misschien merken we langs de kustlijn zelfs dolfijnen op! Ervaringen genoeg om over na te praten tijdens het diner in ons hotel. (O,L,D)
Dag 14 : KNYSNA - OUDTSHOORN
Op weg naar Oudtshoorn, de hoofdstad van de Kleine Karoo, doorkruisen we de Outeniqua-bergen. Oudtshoorn groeide aan het einde van de 19de eeuw uit tot een welvarende gemeenschap, door de grote vraag naar struisvogelveren die toen volop in het modebeeld aanwezig waren. Vele gebouwen dateren nog uit deze periode. Tijdens een wandeling door een struisvogelfokkerij maken we van dichtbij kennis met deze bijzondere dieren. Even buiten Oudtshoorn vindt men de Cango-grotten. In deze indrukwekkende druipsteengrotten werden sporen van prehistorische bewoning teruggevonden. We rijden verder naar het mooie LA PLUME, een Victoriaanse ‘homestead’ met zicht op de Swartbergen, voor diner en overnachting. (O,L,D)
Dag 15 : OUDTSHOORN - SWELLENDAM - PAARL - KAAPSTAD
Na het ontbijt vertrekken we via Barrydale naar Swellendam, aan de voet van de Langebergen. We bezoeken dit historische stadje met de authentieke Drostdij, een fraai voorbeeld van Kaap-Hollandse bouwkunst. Na de lunch is Paarl de volgende halte, waar we het Taalmonument bezoeken. Dit monument staat op de flanken van de granieten rotsformaties waaraan de stad haar naam te danken heeft. Langs de 11 km lange Main Street staan talrijke goed onderhouden Kaap-Hollandse en Georgian huizen. Het VICTORIA & ALFRED HOTEL, ideaal gelegen aan het waterfront in Kaapstad, is onze eindbestemming voor vandaag. Diner is niet inbegrepen vanavond. U hebt de kans om de gezellige restaurants aan het Waterfront zelf te ontdekken.(O,L)
Dag 16 : KAAPSTAD
Na het ontbijt staat een bezoek aan het Kaaps Schiereiland op het programma. De eerste stop is Camps Bay, waar witte zandstranden tegen een achtergrond van majestueuze rotsen een dramatisch landschap vormen. We genieten van een prachtig uitzicht op de Twaalf Apostelen. Nadien rijden we verder naar Houtbaai, een belangrijke vissershaven waar vooral op kreeft en zeesnoek wordt gevist. Bij goed weer maken we een boottocht naar het Duikereiland, waar we de speelse Kaapse pelsrobben van nabij kunnen observeren. In Boulders dalen we af naar het strand, om de groeiende kolonie van ezelpinguïns waar te nemen. Via Valsbaai bereiken we na de lunch het natuurreservaat Kaap de Goede Hoop, waar groepen bavianen, antilopen en verscheidene vogelsoorten onze aandacht opeisen. Diner in Kaapstap. Overnachting in het hotel. (O,L,D)
Dag 17 : WINELANDS - KAAPSTAD
Na het ontbijt met zicht op de Tafelberg, rijden we langs een panoramische route naar de Winelands. Hier heerst het ideale klimaat voor het kweken van druiven. We worden dan ook omgeven door een onmetelijk lappendeken van rode en gele wijngaarden. Deze vruchtbare streek is ook geschikt voor olijventeelt en voor de alom gekende Kaapse appelboomgaarden. Lunch onderweg. Na de middag bezoeken we één van de vele historische wijnhuizen. De ‘wineries’ zijn vaak idyllisch gelegen en hebben prachtige Kaap-Hollandse gevels. Overnachting in ons hotel. (O,L)
Dag 18 : KAAPSTAD
Na een stevig ontbijt vertrekken we richting de Tafelberg. Gelegen aan de noordelijke kant van het Kaaps Schiereiland, strekt deze bergachtige landtong zich uit tot Kaap De Goede Hoop. Zodra het weer het toelaat, nemen we de kabellift naar de top van de berg. Het panoramisch uitzicht is overweldigend; een waar lappendeken van kleurlingenwijken, de haven met de ‘Waterfront’ en de onmetelijke oceaan. We verlaten Kaapstad en rijden naar Kirstenbosch National Botanical Garden voor de lunch. De in 1913 opgerichte tuin heeft een unieke verzameling inheemse plantensoorten. Deze nationale trots kan prat gaan op zo’n tienduizend verschillende bloemen en planten. De tuin behoort tot de top van de mooiste botanische tuinen ter wereld. Er is nog een gedeelte van de haag van wilde amandelen te zien,die Jan van Riebeeck in 1659 aanlegde als grens tussen het gebied van de Verenigde Oost – Indische Compagnie en de Khoi. We sluiten de dag af met een korte helikoptervlucht boven Kaapstad. (O, L, D)
OPMERKING: In juli en/of augustus is de kabellift naar de Tafelberg gesloten voor jaarlijks onderhoud. We voorzien dan een alternatief programma.
Dag 19 : KAAPSTAD - BRUSSEL
Ontbijt. We genieten nog van enkele vrije uurtjes aan het Waterfront tot het uur van vertrek naar de luchthaven voor onze retourvlucht naar Brussel. (O,L)
Dag 20 : BRUSSEL
Aankomst in Brussel.

  

Belangrijk

Belangrijk om weten:

 • Alle safari’s worden uitgevoerd met open terreinwagens waardoor je de overweldigende flora en fauna van dichtbij leert kennen. Gegarandeerd een intense en unieke natuurervaring! Naast Kruger Nationaal Park bezo ken we ook enkele privéwildparken waar de kans op het spotten van de Big Five en ander wild veel groter is. In deze privéparken, waar het aantal bezoekers bewust wordt beperkt, is het mogelijk om de wegen te verlaten en de sporen van de dieren te volgen.
 • Je reist in een klein gezelschap in een ruime, comfortabele bus met airconditioning en je logeert, waar mogelijk, in kleinere hotels en lodges met een uniek karakter.
 • Een rondreis door een uitgestrekt land als Zuid-Afrika, ongeveer even groot als West-Europa, kan helaas niet zonder een aantal langere verplaatsingen. Maar de unieke en afwisselende landschappen, integraal onderdeel van deze reis, maken het meer dan de moeite waard.
 • Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd. Iedereen met een normale conditie & mobiliteit, kan deelnemen aan de georganiseerde excursies en wandelingen.
 • Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en kan dus nooit gegarandeerd worden.
 • Alle reizen worden ter plaatse begeleid door een ervaren, gespecialiseerde Nederlandstalige/Afrikaans sprekende reisleid(st)er, die een grondige kennis van Zuid-Afrika heeft opgebouwd door zijn of haar jarenlang verblijf ter plaatse.
Prijs

Prijzen & reisdata:

Reisdata:

24.02.18-15.03.18 ★
03.03.18-22.03.18 ★

Prijzen:

★: € 5090 p.p. op basis van 2-persoonskamer ; € 5790 p.p. voor 1-persoonskamer ; € 4290 p.p. kinderen < 12 jaar (dat de kamer deelt met 2 voleldig betalende volwassenen)

In deze prijs is inbegrepen:

 • Internationale vluchten in groepsklasse (economy class) van/ naar Brussel
 • Binnenlandse vlucht in groepsklasse (economy class)
 • Alle overnachtingen volgens programma
 • Alle excursies en transfers volgens programma
 • Alle maaltijden volgens programma (O= ontbijt, L= lunch, D= Diner)
 • Alle fooien, inkomgelden en taksen (zoals geldig op 30/09/16)
 • Gespecialiseerde Afrikaans- of Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Assistentie bij check-in op de luchthaven
 • Annulerings- en reisbijstandsverzekering

In deze prijs is niet inbegrepen:

 • Dranken & persoonlijke uitgaven
 • Eventuele kosten voor paspoort & inentingen
 • Eventuele verlengingen of aanpassingen op vermelde groepsreis (mogelijk op aanvraag)

DOWNLOAD HIER HET VOLLEDIGE PROGRAMMA EN INFO

09 mei 2017

Collega Patrick bezocht vorige week het schip MSC Fantasia in Zeebrugge.

Dit mooie schip beschikt over 1637 prachtige kajuiten, een MSC Yacht Club, heel mooie spa- en wellnessruimte, fitness, binnen- en buitenzwembad met jacuzzi. Er zijn comfortabele...